22 juli, 2020 4 min lesetid

Engangs vapes og e sigaretter, såkalte disposables fikk en voldsom oppsving i USA - nå vil FDA forby dem. 

Etter at JUUL trakk sine smaks tilsatte pods fra markedet, og FDA i ettertid har laget et regulativ, der alle smaks tilsatte pods skal forbys på det amerikanske markedet, har såkalte disposables blomstret og tatt store deler av markedet i USA. 

FDA glemte å ta med disposables i regelverket, da de forbød smaks tilsatte pod systemer. 

At FDA glemte disposables er forståelig nok, i og med at engangs e sigaretter var mer eller mindre historie da FDA satte de nye reguleringene. Engangs e sigaretter har gjort sin tjeneste og er en døende dinosaur innen e sigarett industrien. Dette fordi de er relativt lite hensiktsmessige, de er miljøfiendtlige, da du må kaste både batteri og pod etter at du har brukt dem (de fleste tilsvarer mellom 30 og 60 sigaretter), hvilket vil si at det vil kastes millioner av unødvendige engangs batterier hver eneste dag. Til slutt er de på sikt langt dyrere for forbrukerne, enn vape systemer med oppladbare batterier. 

Vi vet at tobakk sneiper er en av de største miljøverstingene, og forsøpler naturen vår med over 750.000 tonn hvert eneste år. 

BILDE: SAVE EARTH.WORLD

Skal vi nå gå over til å forsøple naturen med flere batterier også? 

Det er altså ingen positive sider ved engangs e sigaretter, annet enn at de kom seg gjennom et hull i regelverket som nå FDA har planer om å tette igjen. 

Dette var for så vidt ikke den eneste feilen FDA gjorde. At FDA valgte å forby smakstilsetninger på pod systemer som er lukkede systemer, og holder åpent for å kunne ha smak på e juice som kan fylles på et hvert åpent system, er en selvmotsigelse i seg selv. Dog er det symptomatisk i et USA ledet av en figur som gjør akkurat som han vil, uten tanke på konsekvenser. 

Vi mener ikke at vi er for smaksforbud på åpne systemer, tvert imot. Vi er for smak i alle vaping systemer, både åpne og lukkede, fordi vi i likhet med bransjen generelt, de som har sluttet å røyke med damp, og internasjonale røykeslutt eksperter, vet at det er det som skal til for at tidligere røykere skal kunne holde seg til vaping, som er 95% mindre skadelig enn tobakk sigaretter, og ikke falle tilbake på de dødelige tobakksigarettene. 

Vi bare påpeker bristen i logikken på å forby smak på lukkede og sikre systemer, fordi opposisjonen mener at det er smart. 

Les også: Har smaksforbud på vaping produkter noe for seg? 

Årsaken til at FDA ville forby smak på lukkede e sigaretter, kommer etter den tragiske hendelsen med falske JUUL pods på høsten 2019, som ble solgt på gaten som cannabis pods, med tilført e-acetat (e-vitamin syre), som førte til alvorlig lungesykdom og død. 

Det var ikke JUUL som solgte disse podene, det var kriminelle, som solgte falske JUUL pods. 

Les også: Verdens fremste eksperter avslører bløff om e-sigaretter.

Dog vil FDA straffe JUUL, da det de kriminelle hadde kjøpt JUUL pods som de fylte med farlige kjemikalier. Uten å bagatellisere hendelsene, så bør det tåle sammenlikning med å forby sprøyter, fordi de ved siden av å kunne injisere medisiner, også kan brukes av narkomane.  

FDA kunne ikke bare straffe JUUL, så de laget et nytt regulativ som altså forbyr smak i lukkede systemer, som i utgangspunktet er trygge og gode systemer, og svært vanskelig å forfalske eller tilføre andre stoffer i. Også lot de paradoksalt nok de åpne systemer få beholde smaker, hvor i utgangspunktet alle kan tilføre hva de måtte ønske, også vinningskriminelle. 

Nå strammer FDA inn, og vil tette hullet med disposables, med smak. 

FDA har da sett at reguleringene ikke fungerer som tiltenkt og jobber nå med å tette dette hullet. 

FDA får nå press på seg til å forby Puff Bar, den raskest voksende disposable e sigaretten i USA. 

Puff Bar har benyttet mange av de samme triksene som JUUL er blitt anklaget for, nemlig å markedsføre seg mot unge. Dette reageres det nå på, og spesielt også at selskapet har brukt Corona epidemien, og lansert smaker som treffer ungdum, når de satt hjemme og kjedet seg under corona epidemien. 

Les hva Independent skriver om Puff Bar i denne artikkelen: Vape company used coronavirus to market to teens, say US representatives

Puff Bar alene har omsatt 300.000 enheter i uken, og det er tall utenom e handel. Så blir denne typen produkter stort også i Europa og andre deler av verden vil det bli kastet millioner av engangsbatterier i naturen vår, hver eneste dag. 

Vi tror ikke engangs e sigaretter får det samme fotfestet i Europa som i USA, men det er klart at det er opp til regulerende myndigheter å tenke fornuft og konsekvens rundt sine regulativer. 

BILDE: NORDIC LIGHT

Videre er det en trend at forbrukere i Europa i dag er opptatt av miljø og at selskapene tilbyr noe mer enn bare produkt. Som f.eks miljømessige og sosiale aspekter, og bærekraft. Les mer om Nordic Light sitt miljø- og sosiale ansvar her.

Også håper vi at Europeiske retail kjeder er bevisst sitt ansvar og forvalter egne brand verdier på en slik måte at de velger bærekraftige produkter.  

BILDE I HEADING: Independent.