14 mars, 2023 2 min lesetid

Hvem skulle trodd det? 

Her setter de opp prisene i ett kjør, og politikerne slår seg på brystet av hvor flinke de er til å bekjempe røyking. Også ligger vi altså dårligst ann i hele Europa. 

Nå skal det legges frem ny rapport, og hele Tobakksdirektivet er under revurdering. Tror vi at det kommer noe godt ut av det? 

Nei, vi gjør ikke det. 

Byråkratene tåkelegger og politikerne følger blindt - det er den døve som leder den blinde. For her til lands skal vi bare forby og sette opp priser i et fåfengt håp om at dette skal fungere. 

Gjør ikke det vettu! 

«Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat» Albert Einstein. 

De samme verktøy er benyttet så mange ganger at verktøykassen er tom. 

På tide å se på, og tilby skadereduserende alternativer. Det virker. 

I England, har Public Health England, trykket skadereduserende midler til sitt bryst, og anbefaler bl.a e-sigaretter til røykere som en del av en røykeslutt strategi. og de har lyktes til gangs. 

I følge Public Health England, som tilsvarer vårt Folkehelseinstitutt, har over 3,6 millioner personer i England sluttet å røyke pga e-sigaretter. 

Her i Norge er det kjørt et prosjekt, som har virket. Men skal det videreføres? 

Neida, her skal vi gå egne veier, med politiske beslutninger som ikke virker. 

Det er bare å gratulere. 

Det dør fremdeles over 6.000 mennesker i Norge, hvert eneste år, direkte relatert til røyking. Det tilsvarer 16 nordmenn/ kvinner hver eneste dag. 

Her kan du lese om den Europeiske undersøkelsen som gir Norge laveste karakter på røykeslutt. The Tobacco Control Scale. 

Norge har snus, som er et skadereduserende produkt. Men nå diskuterer de døve byråkratene og de blinde på tinget smaksforbud på snus.

 – Vi er faktisk elendige på røykeslutt i en europeisk kontekst, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen. 

Igjen, det er bare å gratulere. 

Du kan lese mer om dette på NRK.