May 06, 2020 4 min read

E sigarett raketten JUUL sier opp en tredjedel av staben, legger ned virksomhet og flytter hovedkontor. 

Det amerikanske e sigarett selskapet JUUL, som gikk som en rakett fra 2015 til 2019, legger ned satsningen i flere land, og kutter arbeidsstyrken med en tredjedel, skriver Bloomberg. Dagens Næringsliv har skrevet en kort gjengivelse, som du kan lese her.

De flytter også hovedkontor fra San Francisco til Washington DC, ikke så rart, når San Francisco har strammet inn lovverket for e sigaretter. 

Markedsførte JUUL e sigaretter mot ungdom? 

Da JUUL i 2019 ble beskyldt for å ha markedsført sine e sigaretter mot skoleungdom, satte Marlboro eier Altria (Phillip Morris), inn tidligere tobakk toppsjef K.C. Crosthwaite, som CEO for JUUL, for å legge om strategien til selskapet, for å imøtekomme de nye regulativene som ble varslet fra FDA. 

Altria Group kjøpte i 2019 opp en solid maktposisjon i JUUL med 35%.

Med det siste stuntet med å overta administrasjonen i JUUL, først med Crosthwaite, også med suksessiv utskiftning av store deler av managementet. Så er JUUL nå ikke lengre en uavhengig e sigarett aktør, men en del av Big Tobacco. 

Under Crosthwaite, kuttet JUUL allerede i 2019, en stor del av arbeidsstyrken og fjernet poder med smak i USA, bortsett fra tobakk og mentol smak. 

Det at USA legger opp til et forbud mot smak på pods, mens åpne systemer, altså e juice til påfylling kan ha smak, viser bare hvor lite Donald Trump (som involverte seg fordi hans kone har en sønn i aktuell alder) og hans folk, vet og forstår om og av e-sigaretter.

Pod systemene er de sikreste vape / e sigarett systemene, og den beste måten for en røyker å gå over fra tobakken, da den er enkel og sikker å bruke.

Videre vil et forbud mot smak, gjøre det enklere for en røyker å gå tilbake til tobakk, fordi man beholder smaken for tobakk eller mentol. Når en røyker går over til e sigaretter, velger de ofte den smak de har benyttet i tobakkens verden, altså tobakk- eller mentolsmak. Etter noen måneder borte fra tobakken, kommer smakssansene tilbake, og da smaker ikke tobakk like godt, da vil de gjerne prøve ut andre smaker. Når man da har gått over til en fruktsmak, viser det seg at sjansen for tilbakefall er langt mindre. 

Noen vil da også gå over til åpne systemer for å få muligheten til å mikse smaker selv. Men en nybegynner starter ofte med det enkleste, så det betyr at terskelen for å gå over og bli i en tryggere og bedre verden (tobakk vs e-sigaretter) heves.

Les mer om dette i vår blogg av 21. april: Har smaksforbud på vaping produkter noe for seg? 

Det er ikke det verden trenger, når vi vet at det dør 8 millioner mennesker hvert eneste år i verden pga tobakksigaretter. 

Pr i dag er det under 260.000 døde av Corona Viruset, hvor man valgte å stenge ned store deler av verden, i en skadereduserende strategi. De 8 millioner røykerne som dør hvert år, lider som følge av sendrektighet og uvitenhet, blant verdens ledere om at e sigaretter er det beste skadereduserende verktøyet verden har sett i forhold til tobakk. 

Bilde: WHO

Heldigvis finnes det foregangsland, som England. Som har omfavnet e sigaretter som det beste røykeslutt produktet og som 95% mindre skadelig. 

Interessant å se at JUUL måtte sette inn en toppsjef fra tobakksindustrien for å "møte" politikerne. Men det skyldes naturligvis dennes gode kontakt med politikerne etter å ha jobbet tett med dem i flere tiår. 

Se gjerne dette klippet The Forgotten Tobacco War, med Sharyl Attkisson, som viser tobakksindustriens lobby virksomhet. I 1998 ble tobakksindustriens 4 største aktører i USA enige med politikerne om å verdens største sivile erstatning på over 246 milliarder US dollar til 46 stater, over 25 år. Det sier mye om størrelsen på tobakk industrien, og også på deres innflytelse over politikere.

Viktig å påpeke at det ikke er nikotinen som dreper, men tobakken. Nikotinen gjør røykeren avhengig av tobakken. Hvilket også er hvorfor e sigaretter er det beste røykeslutt produktet, fordi det tilbyr røykeslutt på røykernes premisser.

JUUL har naturligvis tapt omsetning siden egen-reguleringene startet i 2019, og spesielt etter at de urettmessig fikk skylden for svartemarkedsprodukter som folk ble syke av på slutten av 2019, i USA. Men de har fremdeles 60% av det amerikanske e sigarett markedet. 

9. september 2020 må alle e sigarett produsenter registrere seg i USA. Dette systemet innførte EU, da de legaliserte e sigaretter gjennom hele unionen i 2014. Det blir spennende å følge utviklingen.

Reguleringer er bra, og vi ønsker dem velkommen.

I EU er vi som skrevet underlagt EU TPD, og Norge har lagt seg relativt tett opptil EU TPD. Men forskriftene har latt vente på seg. Det store spørsmålet er HVORFOR?

Fra politisk hold får man de samme tåkelagte svarene, at man venter på gjennomføring i EØS, eller at EU må godkjenne eller andre mindre troverdige svar. EFTA har etterlyst reaksjon fra politisk hold i Norge.

Vi skal skrive litt om dette interessante faktum i en annen blogg. Stay tuned. 

Konklusjonen er at det fremdeles er mange og sterke motstandere av e sigaretter, med egne agendaer.