March 01, 2020 4 min read

Kjøp dine e sigaretter fra sikre kilder!

Kjøper du din e sigarett eller e juice fra utenlandske nettsider, fra tvilsomme kilder eller av kyniske bakmenn, så tar du en unødvendig høy risiko, med livsfarlig potensiale. 

Hendelsene i USA er tragiske, men det er viktig å påpeke at dette handler om produkter som ble kjøpt på gata, og inneholdt cannabis. Men grunnen til at så mange var syke var at kyniske bakmenn hadde blandet ut cannabisen med E-Acetat (e-vitaminsyre), som ikke har noe i e sigaretter å gjøre.  

Bilde fra Rooster - therooster.com 

Nettavisen har skrevet om Daniel fra USA som måtte transplantere begge lungene sine. Etter å ha benyttet e-sigaretter med THC (det rusgivende virkestoffet i cannabis planten). Det er en greit vinklet artikkel og relativt balansert. Men en lang artikkel, der kruttet mot e sigaretter brukes i den første del av artikkelen. 

Dette gir rom for tolkninger, spesielt også fordi det påpekes at Daniel hadde vapet (dampet / benyttet e sigaretter) tidligere, men bare benyttet THC ti ganger. Leseren kan tolke dette som om det var e-sigaretter som har gjort at han ble syk.

Bruk av vanlige e sigaretter, kjøpt gjennom sikre kilder, gir ikke denne type symptomer eller lidelser. 

Videre er som vanlig overskriften i slike artikler spekulativ, der det skrives: 

"Daniel (17) er skrekkeksempelet:  Måtte bytte ut to lunger på grunn av e-sigaretter."

Journalister vet at vi lever i en verden der det leses for lite, og at mange lesere kun leser overskriften. Da er det viktig å ta med årsakssammenheng i overskriften, eller skrive det som det er: 

"Daniel (17) er skrekkeksempelet: Måtte bytte ut to lunger på grunn av narkotiske stoffer kjøpt på svarte markedet."

Vi forstår at dette ikke er den type overskrifter som tiltrekker seg lesere, og at overskriften heller må gjøres spekulative. Men det blir i beste tilfelle misvisende. 

E sigaretter er i vinden som aldri før, spesielt i media, med sterke lobbyister spøkende i bakgrunnen. Og å skrive om e sigaretter og hvilke skader det kan gi, er kanskje leseverdig. Men vi forventer jo egentlig å få etterrettelig informasjon fra journalister. Da må de bli flinkere til å beskrive hele årsakssammenhengen, så leseren får et balansert og riktig saksbilde, fra begynnelsen i artikkelen.  

Først mot slutten av artikkelen, får en av verdens fremste kapasiteter på tobakk og tobakkskadevirkninger slippe til. 

Bilde: Morten Holm/ NTB SCANPIX 

Først mot slutten av artikkelen blir Karl Erik Lund sitert, der han påpeker hva som er årsaken til hendelsene i USA, og at:

- Disse sykdomsutbruddene blant ungdom misbrukes etter mitt skjønn i en ganske kynisk misinformasjonskampanje om helserisikoen ved bruk av e-sigaretter. E-sigaretter er ikke risikofrie, men det er medisinsk konsensus om at de har et langt lavere skadepotensial enn tobakkssigaretter, uttalte Lund til Nettavisen, i forbindelse med omtalen av 18 år gamle Maddie, som ble lagt i kunstig koma etter damping. Gjengitt fra Nettavisen

Vi har tidligere skrevet om medias misvisende vinkling i vår blogg: Misinformasjon om e sigaretter.

Igjen påpeker vi at Nettavisens artikkel er godt balansert, og at vi trenger slike balanserte artikler i debatten som pågår. Men vi skulle ønske oss en annen rekkefølge, spesielt når det gjelder årsakssammenheng. 

Videre sier Lund til Nettavisen: 

- Mange forskere – blant dem undertegnede – betrakter imidlertid e-sig og snus som en del av løsningen på røykeproblemet – og ikke nødvendigvis som en del av røykeproblemet.

Å holde forbudet mot salg av e sigaretter i Norge, vil utelukkende føre til økt omsetning fra usikre kilder. Dette vet vi fra cannabis forbudet og den blomstrende svarte markeds handelen i Norge. 

Vi har skrevet om dette i vår blogg: E sigaretter i Norge, som du kan lese her.

Vi må ikke være så naive at vi tror at ikke disse narkotiske stoffene i e sigarett væske har nådd Norge. 

Ungdom er nysgjerrige, spesielt på forbudte varer. Ungdom i Norge i dag kjøper e sigaretter og da spesielt JUUL fra USA med såkalt Drop shipping. De er villige til å betale dobbel pris av hva disse produktene selges for i USA. Dette leder til et illegalt marked hvor kjøper ikke kjenner til avsender, og derfor ikke vet hva de får. 

Det er med stor sannsynlighet produkter i det norske markedet, som inneholder THC blandet ut med det farlige E-Acetat, som har ført til skadene i USA.

Skal man unngå dette må det drives folkeopplysning, samtidig som man raskt må åpne for et regulert salg i Norge. Slik at forbrukerne er trygge på at de kjøper produkter som ikke inneholder E-Acetat eller liknende giftstoffer. 

Kjøp dine vaping produkter fra sikre kilder!

Det kan være at du må betale litt mer enn fra usikre kilder, men det er en billig livsforsikring. Sjekk nøye hvor selskapene bak nettsidene er registrerte og ikke la deg lure av luftige lovnader og rimelige priser. 

Nordic Light følger EU TPD, og våre produkter selges utelukkende gjennom sertifiserte utsalgssteder (som du kan finne oversikt over på vår nettside, under Finn Butikk i hovedmenyen) og gjennom vår egen nettside.

Skulle du finne våre produkter i andre kanaler, ber vi om du unngår å handle via de kanalene, og at du rapporterer om slike aktiviteter.