April 01, 2020 2 min read

Det har lenge vært kjent at e sigaretter er 95% mindre skadelig enn tobakksigaretter og et effektivt røykesluttprodukt. 

Ny forskning fra American College of Cardiology bekrefter at e sigaretter kommer best ut. "E3 forsøket viser at nikotinholdige e sigaretter med rådgivning var overlegen på røykeslutt i forhold til kun rådgivning." 

Det er også bred enighet om at e sigaretter har gått forbi tradisjonelle røykeslutt produkter som nikotin tyggegummi, spray og plaster, da e sigaretten dekker behovene langt bedre, i tillegg til at den representerer røykeslutt på røykernes premisser. 

Det siste er også bakgrunnen for at e sigaretter er blitt en forbrukerstyrt helserevolusjon, som mange forskere trekker frem. Dette kan du lese mer om i vår blogg:

E sigaretter er en forbrukerstyrt helserevolusjon. Les mer.

Det er mye forskning som bekrefter at e sigaretter er bedre enn de tradisjonelle røykesluttproduktene. Og tallenes tale er klare, e sigarett markedet vokste fra US$8 milliarder til US$12 milliarder mellom 2016 og 2017, mens NRT (Nicotine Replacement Therapy) som de tradisjonelle røykesluttproduktene sorterer under, har stagnert på US$4 milliarder. Og det til tross for at de fritt kan markedsføres, da det er registrert som legemiddel, mens e sigarettene er strengt regulert på det området.  

Den nye forskningsrapporten viser at e-sigaretter er et virkningsfullt røykeslutt- produkt, men som også er bedre enn terapi. Terapi har vært mange motstanderes siste skanse, og blitt dratt frem som den mest effektive formen for røykeslutt. Forskningen viser at i et studie med tre grupper, hvor alle gruppene fikk terapi, så var det den gruppen som fikk benytte nikotinholdige e-sigaretter sammen med terapi, som kom best ut. 

I videoen under, kan du høre MD, MPH, FACC, Mark J. Eisenberg forklare studien. 

Video: American College of Cardiology. 

 

De som røyker, eller har røykt, vet hvor vanskelig det er å slutte.

Tobakkavhengighet er et mangehodet troll. Nikotin er det stoffet, som naturlig utvikles i tobakksplanten, som er avhengighetsskapende. I tillegg til dette er det over 2.000 giftstoffer som frigjøres når du trekker inn røyken av en tobakksigarett som legger byrde til vanen. Ikke bare forsterker de avhengigheten, men de fører også til sykdom og død. 

Det er ikke nikotinet som fører til sykdom eller død. 

I tillegg er det alle de andre aspektene ved røyking, som gjør det vanskelig å slutte, hvorav sutte behovet kanskje er det største. Det er det første behovet vi forsøker å dekke når vi blir født, og det vedvarer gjennom livet. De fleste ikke røykere har dine måter å dekke dette på, med tyggegummi, pastiller eller andre mer eller mindre ufarlige vaner. 

Så kommer de andre aspektene, som vanen, som er svært vanskelig å bryte, fikle behovet, og ikke minst det sosiale aspektet. Alle som har vært røykere vet at alternativene ikke har vært tilfredsstillende, før e sigaretten. 

I disse Corona krisetider er det enda en motivasjon for å stumpe røyken for godt. Røyker du, har du nedsatt lungekapasitet, og med det befinner du deg raskt i en risikogruppe for COVID-19 viruset som angriper lungene. I tillegg går nå isoleringen og nedstengning av bedrifter hardt utover økonomien til de aller fleste.

Tobakk er skadelig og dyrt. 
e sigaretter er 95% mindre skadelig og rimeligere.