augusti 04, 2020 2 min läsning

Kan avgifter på e sigaretter gi økt bruk av tobakksigaretter? 

Sverige innførte nikotin avgift i 2018, og Norge vil helt sikkert også innføre avgifter på e sigaretter når de endelig blir lovlige i salg i Norge. Dette til tross for at verdens fremste forskere på tobakk og tobakk skadevirkninger har advart om å sette høye avgifter på gode alternativet til tobakk. 

I USA har nå flere stater innført skatter eller avgifter på e-sigaretter, etter fjorårets sykdom utbrudd i USA, etter at kriminelle solgte falske JUUL pods på gaten, fylt med bl.a. e-vitamin syre, som ødela lungevevet på brukerne. 

Nå har en ny studie vist at økning av avgiftene viser en klar økning i antall personer som begynner å røyke, eller faller tilbake på røyken. 

Og det er ikke noen ubetydelig økning i tobakksbruken studien har avslørt. Det er skremmende tall, og bør være en advarsel til politikere i Norge og andre land som vurderer å legg avgifter på e-sigaretter. 

"En økning med US$1 (per milliliter) økning i vape produkt avgift, økte daglig røyking med 5,3%".  

Forfatterne benyttet data samlet i to store undersøkelser fra myndighetene i USA: Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS), og National Health Interview Survey (NHIS).

Å regulere e sigaretter slik at folk går tilbake til tobakk, er rett og slett en dødelig feil avgjørelse, som vi håper politikerne i Europa, og Norge er oppegående nok til ikke å begå.  

Du kan lese studien her: 

The effects of traditional cigarette and e-cigarette tax rates on adult tobacco product use.

Forfatterne forklarer resultatene i studien med at tobakksigaretter og e-sigaretter er økonomiske substitutter. Hvilket betyr at økning i pris på den ene kategorien, vil gi økning i bruk den andre kategorien, og vise versa. Det er tydeligvis ikke engang nødvendig at prisene nærmer seg, det holder med budskapet om at den ene eller den andre kategorien får økte avgifter og derved priser. 

Resultatene viser at myndighetene bør være forsiktige når de skal regulere e sigaretter, fordi regulativer kan ha skadelige og utilsiktede konsekvenser: Økt bruk av tradisjonelle sigaretter, skriver forfatterne. 

For public health reasons alone, substantially differential taxes—favoring vaping products—should be the policy goal of ethical lawmakers.

Du kan lese mer om studien på Vaping 360