mars 16, 2021 3 min läsning

Tror du at e sigaretter er farlige?  

E-sigaretter avmystifiseres av Kreft-Forskere ved Yorkshire Cancer  Research. 

Fremdeles er det dessverre mange som lever med en misoppfattelse av at e-sigaretter er farlige, mye takket være media, som villig kaster seg over all negativ publisitet med krigstyper for å selge sine publikasjoner. 

Mange av misoppfatningene er plassert der av store industrier som har mye å tape på om e-sigaretter kan få røykere til å stumpe den sykdomsfremkallende og livsfarlige tobakksigaretten. 

Nå går en gruppe forskere ut og tilbakeviser mytene om at e sigaretter er farlige. 

"E-cigarettes are possibly one of the most heavily researched innovations of our time."  Doctor Shannon Cox, Senior Researcher, University College London.

E sigaretter har vært gjenstand får omfattende forskning siden 2008. Så som Doctor Shannon Cox sier i dette innlegget; e-sigaretter er kanskje en av de innovasjonene i vår tid, som det er blitt forsket mest på. 

Misoppfatninger som at vi ikke vet noe om e-sigaretter, at vi ikke vet hva som er i e-sigaretter, eller at vi ikke vet noe om langtidsvirkningene, er vanlige myter når det gjelder e sigarett industrien. 

"Offentlig oppfatning kommer mer og mer i ubalanse med bevisene, og folk tenker mer og mer at e-sigaretter er skadelige."  Beklager Martin Dockrell, Tobacco Control Lead, Public Health England., seg.

Til tross for at Britiske helse myndigheter har omfavnet e-sigaretten som det mest effektive røykeslutt produktet, og drevet omfattende  opplysnings-virksomhet rundt dette, så fortsetter misoppfatningene blant både røykere og ikke-røykere å blomstre, fordi media her fungerer som løpegutter for tunge industrier. 

I denne filmen, kan du se og høre forskere, leger og andre profesjonelle uttale seg om e-sigaretter. Filmen viser også bl.a. et eksperiment som tydelig viser hva du får i deg fra en tobakksigarett kontra en e-sigarett. Dette bør være tydelig nok bevis for alle:

E sigaretter er langt mindre skadelig enn tobakksigaretter. 

Video gjengitt fra Yorkshire Cancer Research

"Det er så mange myter om damping, listen bare fortsetter og fortsetter, og når du kommer til bunnen, og du graver i vitenskapen, finner du at det er ingenting der." Clive Bates Tobacco Harm Expert.

Forskerne avslører også løgnen om EVALI, og hvordan vanlige e-sigaretter fikk skylden for en sykdom fremkalt av narkotiske produkter kjøpt på svartemarkedet. 

Vi har skrevet om dette i flere blogger, blant annet i vår blogg av 20. september 2020, som du kan lese her.

De løgnaktige krigstypene i media var, bla.a; Vape causing injury og Vaping causing death. 

Les om den store bløffen i vår blogg av 6. mars 2020, Bløff om e sigaretter. 

Andre myter som fremdeles oppfattes som sannheter, er at e-sigaretter ikke er regulert, hvilket naturligvis ikke stemmer. EU innførte regulativer som legaliserte e-sigaretter i hele unionen i 2014, som skulle etterfølges av alle land innen utgangen av 2016. Norge hev seg også på, men har siden trenert prosessen med legalisering i Norge. 

EU sine regulativer er et rammeverk, som regulerer blant annet nikotin styrke, størrelse på tanker, kvalitetssikring av ingredienser, hva som skal stå på forpakninger, advarsel om at nikotin er avhengighetsskapende, med mer.

Michael Bloomberg, her avbildet med tidligere President Donald Trump. - Bilde fra Financial Times. 

Michael Bloomberg, tidligere borgermester i New York, motarbeider e-sigaretter, og det trekkes linjer til tobakksgiganten Philip Morris sitt fond Foundation for a Smoke-Free world. Det er problematisk, når en av verdens største tobakk selskaper, sponser en organisasjon som skal forske på skadereduserende tiltak, og de går imot e-sigaretter, som beviselig er verdens beste røykesluttprodukt, og såldes også verdens beste skadereduserende produkt. 

Heldigvis er e-sigaretter en forbrukerstyrt helserevolusjon, så det er sterke krefter også på e-sigarettens side, men det er en David mot Goliat kamp, all den tid de industrier som kjemper imot e-sigaretter har nærmest utømmelige lommer.  

"Fokuset må være på skadereduksjon, ikke på å bli kvitt nikotin, men den dødelige tobakken." Liam Humberstone, Independent British Vape Trade Association. 

Det er det dette handler om - Skadereduksjon. 

Dessverre, på grunn av skremselspropagandaen mot e-sigaretter, er det mange røykere som tenker at: Jeg har jo ikke dødd av røyking ennå, hvorfor da bytte ut røyken med damp? 

Svaret er enkelt, fordi du vil garantert bli syk av tobakksrøyking og du vil mest sannsynlig dø av det. 

"En beslutning som et individuelt menneske gjør om å slutte å røyke, er mest sannsynlig de viktigste helsevalget de vil gjøre i hele sitt liv."  Professor Mattew Callister, Consultant Respiratory Physician, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust  

Se denne filmen, det er verdt hvert sekund av de 32,20 minuttene.