maj 12, 2020 2 min läsning

Ja, du leste riktig. Ser man på landsgjennomsnittet har omsetningen av tobakk økt med svimlende 12% under Corona krisen, skriver Dagens Næringsliv i dag. 

Bilde: Salud America

Ikke nok med det. Ved enkelte butikker nær Svenskegrensen har tobakk salget økt med ufattelige 1200%. 

Under Corona krisen får vi altså svar på en del mørke-tall om tobakksalg i Norge. Når det gjelder grensehandelen vet vi at det har vært store lekkasjer, spesielt på sigaretter og snus. Men 1200% er sjokkerende.

Så etter at grensen ble stengt, og folk reiser mindre (hvilket også betyr mindre handel i utland og tax-free), har altså tobakkomsetningen gått i taket her hjemme på bjerget.

At grensene er stengt, fører også til mindre smugling, og det er også store mørke-tall her.  

Mens politikerne sover i timen, sitter tobakkindustrien og gnir seg i hendene.

For det er et faktum at mange nordmenn som har klart å slutte med tobakk ved hjelp av e sigaretter, som beviselig er 95% mindre skadelig, mer miljøvennlig og rimeligere enn tobakk sigaretter (les mer om dette i vår blogg av 25. februar: Forsker Karl Erik Lund avmystifiserer e-sigaretter, her), nå etter stenging av grensen, ikke kan få tak i sine livreddende hjelpemidler (e sigaretter og e juice), og såldes må gå tilbake til tobakken, fordi de sovende myndigheter fremdeles somler med forskriftene som skal åpne for salg av e sigaretter i Norge. 

Nå som det nærmer seg 17. mai, gjenstår vel egentlig bare å gratulere Norge med dårlig gjennomført tobakkspolitikk. 

Norge er nå nede på en 5. plass over land som gjør mest i kampen mot tobakk, ifølge Tobaksfakta. Vi er slått av UK, som har omfavnet e sigaretter i sin kamp mot tobakken, og til og med land som Frankrike og Irland har gått forbi Norge, som altså blir akterutseilt av land som i utgangspunktet har hatt en langt mer liberal tobakkspolitikk. 

Tallenes klare tale

Tallenes tale er interessante, for det finnes nemlig få oversikter som kan fortelle oss hvor mye tobakk som omsettes i Norge. Dette er tall ingen egentlig vil ut med, fordi det vil skade myndighetenes fanesaker, og vise i all sin tydelighet at kampen mot tobakk langt ifra er vunnet med de tiltakene de har satt i kraft gjennom flere tiår. 

Eller betyr det bare at nordmenn røyker mer under Corona krisen. Joda, det kan naturligvis stemme det. Alkoholsalget går også opp, men det kan også tilskrives stenging av grensene. Uansett, gjenstår det faktum at omsetning av tobakk i og til Norge er noe som er best unntatt offentligheten, av en eller annen grunn.

Du kan lese artikkelen i Dagens Næringsliv, Ekstrem Salgsvekst her.