september 29, 2020 2 min läsning

Hvilke motiver har Helse- og omsorgsminister Bent Høie for å holde e sigaretter tilbake fra det norske markedet?

Bent Høie er mannen som vil ha tobakk vekk fra Norge. Men hvorfor er han da motstander av e sigaretter, når de beviselig er 95% mindre skadelig, og kanskje det beste røykeslutt produktet på markedet?

I USA er det klare beviser for hvorfor politikerne nå vil forby e sigaretter.

Denne filmen tar for seg forholdene i USA, og årsakene til at politikerne ønsker å forby E sigaretter - nemlig penger.

Penger som kommer fra tobakks industrien. Og som den enkelte stat er helt avhengig av.

Et enkelt ord beskriver denne kampen mot E sigaretter - Korrupsjon.

Så hva skjer i oljenasjonen Norge? Her er det andre argumenter. Men de samme dårlige argumentene er benyttet år ut og år inn. Ikke mye kreativitet å spore hos norske politikere, altså.

Argumentene er også grunnløse, all den tid det ikke er mange unge som vaper i Europa og at Vaping beviselig ikke er en gateway til tobakk - så dette er på god Trumpsk: Fake News. 

Så det siste halmstrået politikerne benytter i sin argumentasjonsrekke for ikke å gjøre jobben sin, og fullføre det de lovfestet i 2016, er:

1.: At de venter på EU TPD2.

Dette har de fått krass kritikk på av EFTA. Som klart og tydelig sier at Norge er en suveren stat og kan gjøre som de vil.

Da bli det enda viktigere med det siste og utslitte argumentet;

2.: At man ikke kjenner til langtidsvirkningene av en E sigarett.

Vel, den første e sigaretten kom på markedet i 2003. Det har blitt forsket på e sigaretter siden 2008. Og ja, det er ikke nødvendigvis lang tid i historisk og medisinsk perspektiv, men dog altså over 17 år med erfaring og over 12 år med forskning.

Når det gjelder vaksiner er det tydeligvis ikke så nøye om vi kjenner langtidsvirkningene, eller virkningene i det hele tatt. Noe Svineinfluensa vaksinen Pandemrix er et godt, men dessverre ikke enestående, eksempel på. 
Les mer om det her: NPE. 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie    BILDE: ØRN E. BORGEN / TV2

Så langt har ingen, blitt alvorlig syke eller dødd av e sigaretter som har vært kjøpt lovlig og benyttet etter hensikten.

Tvert imot har e sigaretter bidratt til å redde mange røykeres liv.

Men vi vet at tobakksigaretter dreper over 6.000 personer i Norge, hvert år, ifølge Kreftforeningen, og at de sosioøkonomiske kostnadene relatert til tobakks røyking, er på over 80 milliarder kroner hvert eneste år, ifølge Helsedirektoratet.

Så da er det betimelig å stille seg spørsmålet: Hvilke motiver har helsepolitikerne, ledet an av Helse- og omsorgsminister Bent Høie, for å holde  e sigaretter borte fra det norske markedet, og med det bidra til en fortsatt høy andel røykere som dør hvert eneste år, med tilsvarende svimlende kostnader?