april 21, 2020 2 min läsning

Forbes skriver om e sigarett giganten JUUL som frivillig fjernet smaker på sine e pods, etter press fra FDA, og hvilke resultater dette har hatt på det totale forbruket av e sigaretter i USA. 

Det har vært mye snakk om smaksforbud fra motstanderne av e sigaretter. Det er de siste skansene, smak, unge og langtidseffekten som er våpnene i den stadig tilspissede kampen om e sigaretter. 

At motstanderne av e sigaretter samtidig kjemper en kamp for tobakken, er tydeligvis ikke så nøye: 

"La gjerne folk røyke, det vet vi jo hva er. Never mind at det tar livet av over 8 millioner mennesker hvert eneste år. Men la oss for all del kjempe mot e sigaretter i frykt for det ukjente."

Nå viser det seg også at å forby smak ikke har fungert så godt som tåpene hadde håpet på.

Det totale forbruket har ikke godt ned, det har heller flyttet seg over på de smakene som e sigarett produsenten JUUL fremdeles selger, tobakk og mentol, med en overhengende fare for at forbrukerne går tilbake til tobakken. Fordi når du går over til smak, er veien mye lengre tilbake til tobakken. Nå blir vaperne altså "tvunget" tilbake til de kjente tobakk smakene, og veien derfra er altså langt kortere til den dødelige tobakken. 

De som da ikke ville gå over på tobakk eller mentol, har da byttet brand og gått over til konkurrentene, som fremdeles selger poder med smak i USDA, eller til åpne systemer. I verste tilfelle kjøper de nå falske JUUL pods som kan etterfylles. 

Det siste var også årsaken til lungesykdommen og dødsfallene i USA på slutten av fjoråret. JUUL e pods solgt på det svarte markedet, med dødelige blandinger. 

Nå må jo de fanatiske anti-vaperne finne nye måter å kjempe mot e-sigaretten på. Og hva er da mer naturlig enn å foreslå å skattlegge det så høyt at folk ikke vil kjøpe det. 

Det er ikke bare en arrogant holdning overfor damperne, e sigarett tilhengerne og mennesker som har behov for å slutte å røyke, det er også en ignorant holding til forskning som viser at essigaretter er 95% mindre skadelig enn tobakksigaretter og et effektivt røykeslutt produkt. Kanskje det beste røykeslutt produktet på markedet. 

Foto: Nordic Light

Det er selvfølgelig sterke markedskrefter som backer opp disse bedreviterne, men uansett, så vil det å avgiftsbelegge dette på de nivåer som blir foreslått føre til at flere går tilbake til tobakken, og at andre begynner med tobakk. De glemmer det faktum at antall nye røykere har stupt kraftig de siste årene, etter at e sigaretten kom på markedet. 

Du kan lese hele artikkelen fra Forbes, her.