25 mai, 2020 3 min lesetid

Eksperter skylder på røyken, ikke nikotinen, for å forårsake død. 

Prof. David T. Sweanor, formann i advisory board ved Centre for Health Law, Policy & Ethics ved University of Ottawa, sier at det har vært kjent siden 70-tallet at det er den repeterende inhaleringen av røyk i hovedsak forårsaker kreft, lunge og hjerte lidelser. 

Sweanor, er an av mange eksperter i verden som mener at skadereduksjon i forhold til tobakk er en av de største helsemessige gjennombrudd gjennom historien. 

 

Bilde: Cancer Research UK

Kroppen vår er ikke designet for å inhalere røyk, sier Sweanor. Det er giften fra røyken som forårsaker kreft, ikke nikotinen. 

Dette har vært kjent lenge. Hvorfor kommer Sweanor med dette utspillet nå? 

20.000 mennesker dør hver eneste dag, på grunn av røyk. 

Sweanor påpeker dette for å dra fem fordelene av tobakkalternativer, så som elektroniske sigaretter, heat-not-burn, snus og andre mindre skadelige alternativer enn røyk som globalt tar livet av over 20.000 mennesker hver eneste dag. 

"It's the smoke, stupid." 

For å håndtere dette problemet, mener Sweanor, det er bare fire ord folk bør huske: "it's the smoke, stupid."

Nikotin kan sammenliknes med koffein. 

Sweanor går lengre, enn de fleste eksperter og hevder, et poeng som er en av våre kjepphester når vi forklarer nikotinens virkning på kroppen, til alle de som tror at det er nikotinen som dreper. Dem er det dessverre mange av, og vi har i flere av våre blogger sagt at det må en endrings holdning til når det gjelder nikotin, og det gjennom statlig og kommunal folkeopplysning. 

Bilde: Nordic Light 

Ulike vitenskapelige studier har bekreftet at de røyk-frie alternativene er langt mindre skadelige enn tobakksigaretter. Både Public Health England og Royal College of Physicians har konkludert med at e sigaretter er 95% mindre skadelig enn tobakksigaretter. 

"Med dagens teknologi, vitenskap og fornuft, kan vi bli kvitt røyking, på samme måte som vi har blitt kvitt virus og infeksjons sykdommer," sier Sweanor. 

Sweanor mener det er er viktig at myndighetene gir røykere en rekke levedyktige alternativer for å klare å slutte med de dødelige tobakksigarettene.   

Les også: Røykeslutt er vanskelig, men langt enklere med e sigaretter, viser ny forskning fra American Collage of Cardiology. 

"Produkt substitusjon fungerer, og ser ut til å fungere bedre enn noen annen strategi vi hittil har brukt for å redusere sigarettrøyking."   

"Vi kan gjøre folkehelsehistorien ikke mindre betydelig enn utrydding av kopper," sier han. 

Vi vet ikke om tiltakene mot Corona har vært riktige og vi vet fint lite om de helsemessige og økonomisk kostnadene dette vil ha på samfunnet vårt. Mest sannsynlig enorme, men fasiten ligger nok et godt stykke inn i fremtiden. Men her viste myndighetene handlekraft.

Vi etterlyser dem samme handlekraften i bekjempelsen av tobakk. 

Se også: Omsetningen har gått opp med 12% under Corona krisen. 

Dessverre henger ikke myndighetene med. Teknologisk og vitenskapelig henger myndighetene langt etter markedet. Det ser ikke ut til at de forstår fordelene, og jobber etter et føre-var prinsipp, og beskytter seg bak at de ikke vet nok om e sigaretter. På den måten beskytter myndighetene tobakksindustrien.  

Til politikerne: Vi VET at e sigaretter er 95% mindre skadelig, vi VET at e sigaretter ikke er en gateway til tobakk, og vi VET at tobakk dreper over 6.000 nordmenn hvert år, og vi VET at dette koster det norske samfunn, 80 milliarder i sosioøkonomiske kostnader. 

Se også: Forsker Karl Erik Lund avmystifiserer e sigaretter. 

På tide å få øynene opp for skadereduserende tiltak. 

Eller som Sweanor sier: 

"I stedet for å insistere på "slutt eller dø" strategier, bør myndighetene sørge for at folk som røyker sigaretter har virkelig levedyktige alternativer." 

"Vi kan gripe anledningen teknologien nå gjør tilgjengelig til å avslutte sigarettepidemien." 

"Levedyktige alternativer til sigaretter kan redusere sigarettforbruket dramatisk." 

Dette er klare ord fra en av verdens ledende eksperter. Og, Sweanor er ikke alene om å være en forkjemper for skadereduksjon.

Du kan lese artikkelen fra Metro News Central, her.