09 mars, 2023 2 min lesetid

Det er uaktuelt for Senterpartiets stortingsgruppe å gå inn for noe forbud mot snus og tobakk, sier Pollestad til VG.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) legger frem forslag til forbud mot smakstilsatt snus i Folkehelsemeldingen i mars i år. Dette vil da legge føringer for smakstilsatte e-sigaretter, også. 

Årsaken til at smakstilsatt snus vurderes å bli forbudt, er at man ønsker å skjerme unge fra fristelsen med å starte med nikotin og/ eller tobakksprodukter.

Det er fornuftig å skjerme de unge, men er forbud en riktig måte å gå frem på? 

Forbud har sjeldent fungert godt, fordi det åpner for et parallelt svartemarked, der forbrukerne må kjøpe dyrere produkter på svartemarkedet, som ingen har kontroll på. Det vil si at de kan kjøpe produkter med langt høyere nikotin innhold, og farlige tilsetninger. 

Snus og e-sigaretter som selges lovlig er kontrollerte produkter, med lovlige tilsetningsstoffer. E-sigaretter er minst 95% mindre skadelig enn tobakksigaretter, ifølge Public Health England. 

Smak er også en av grunnen til at røykere klarer å slutte med den dødelige tobakksrøyken, og gå over på mindre skadelige produkter, som snus og e-sigaretter. 

Det dør fremdeles 6.000 nordmenn hvert eneste år, direkte relatert til tobakksrøyking, i følge Kreftforeningen. 

Skal man få bukt med den skadelige tobakksrøyken, er skadereduserende produkter som snus og e-sigaretter løsningen. Da blir det et skudd for egen baug, å forby smak. 

Public Health England, kan melde at over 3,6 millioner personer i England har klart på slutte å røyke, på grunn av e-sigaretter. Overfører vi slike tall til Norge, vil vi snart få bukt med dødsfallene i Norge, som relaterer seg til røyking. Dette gitt at Norge åpner opp for e-sigaretter, med nikotin og smak. 

Det er godt å se at noen politikere følger med. 

Du kan lese VG sitt innlegg, her.